Ce sunt probioticele și care sunt beneficiile lor?

Ai auzit sau văzut probabil, în ultima vreme, destul de multe reclame la televizor sau în farmacii care promovează probioticele. Sunt acestea niște medicamente, suplimente sau vitamine? Vei afla în cele ce urmează informațiile importante despre ele.

Probioticele sunt organisme microscopice vii care s-au dovedit a fi benefice pentru corpul uman. Cele mai multe dintre probiotice sunt bacterii, dar există și o parte care sunt drojdii. Probioticele se găsesc în alimente și sub formă de suplimente.

Ce sunt probioticele, mai exact? O descriere pe înțelesul tuturor este aceea că sunt niște bacterii sau organisme asemănătoare ori identice cu cele din interiorul corpului nostru care sunt benefice pentru menținerea sănătății și, mai ales, a digestiei. De altfel, de cele mai multe ori, probioticele ajută la refacerea florei intestinale și repară daunele produse de antibiotice.

Câteva dintre beneficiile descoperite de oamenii de știință sunt susținerea sistemului imunitar, prevenirea infecțiilor, lupta împotriva bacteriilor dăunătoare, menținerea sănătății intestinale și, nu în ultimul rând, producerea de vitamine B. Cea mai renumită utilizare este, însă, cea pentru sănătatea la nivelul sistemului digestiv.

O funcționare perfectă a acestuia presupune filtrarea și eliminarea bacteriilor dăunătoare, toxinelor și chimicalelor. În același timp, o funcționare sănătoasă presupune absorbția nutrienților și distribuirea acestora spre celule. Ideea de bază nu este însă distrugerea tuturor bacteriilor rele, întrucât corpul are nevoie și de acestea. Problema apare însă atunci când bacteriile dăunătoare depășesc numărul celor benefice. În remedierea acestui dezechilibru intervin probioticele. Dezechilibrul este de obicei asociat cu diareea, infecțiile urinare, durerile de stomac sau musculare, senzația de oboseală etc.

Probioticele nu sunt considerate un tratament și sunt folosite, prin urmare, ca suplimente. Astfel, ele pot fi utilizate și de către persoane care nu au un diagnostic digestiv sau de altă natură, fiind însă necesară o vizită la medic sau o discuție cu farmacistul înainte de a le introduce în dietă. Deși nu există contraindicații sau efecte adverse precise, este posibil ca acestea să nu lucreze bine în combinație cu alte substanțe din medicamente.

Probioticele sunt disponibile în diferite forme, cea mai comună dintre acestea fiind capsula. Întrucât compoziția trebuie să ajungă până în intestinul subțire fără a fi descompusă de acidul din stomac, capsula are un înveliș gastro-rezistent. Alte forme în care sunt distribuite probioticele sunt siropurile sau pulberile.

Este important de știut că probioticele își pierd efectul în scurt timp, fiind recomandat să fie folosite atunci când beneficiile lor sunt necesare, în cure scurte. Spre exemplu, acestea pot fi folosite pe parcursul tratamentelor cu antibiotice, în perioadele de stres sau în cure lunare.

În general, produsele pe bază de fermenți de lapte sunt benefice pentru a susține flora intestinală, acestea conținând de altfel și probiotice, dar în cantități sau forme despre care nu există garanția că sunt suficiente pentru a obține beneficiile dorite. Un exemplu des promovat de aliment care conține culturi benefice pentru organism este iaurtul. Pe lângă acesta ar mai fi de adăugat cerealele sau sucurile naturale.

Așadar, probioticele sunt suplimente alimentare vii care ajută la stabilirea unui echilibru intern și menținerea sănătății. Acestea au mai multe beneficii, cel mai important fiind cel asupra digestiei.

Success Callout

This is a success callout.