Picioare umflate - cauze şi remedii

picioare-umflate

Picioarele umflate sunt extrem de inconfortabile şi doar persoanele care suferă de această afecţiune ştiu cum e. De cele mai multe ori, picioarele se umflă atunci când există o acumulare de lichide într-o anumită zonă. Se poate întâmpla ca ambele picioare să fie umflate, doar unul dintre ele sau anumite porţiuni. Picioarele umflate pot veni la pachet cu dureri, umflături colorate, vânătăi, mâncărimi sau pot să fie nedureroase. Chiar dacă sunt nedureroase, este mai greu să te deplasezi cu ele şi sunt mai dificil de introdus în pantofi.

Posibile cauze ale picioarelor umflate

Senzaţia de disconfort la nivelul picioarelor şi de greutate în păşire poate fi cauzată de suprasolicitarea nivelului venos. Presiunea foarte mare pusă pe vene apare mai ales în cazul persoanelor supraponderale, atunci când picioarele au de suportat o greutate mult mai mare decât cea normală. De asemenea, majoritatea gravidelor se confruntă cu aceste cauze, în special cele cu sarcini mari sau care iau foarte mult în greutate. Persoanele care duc o viaţă nesănătoasă, care sunt sedentare, care nu practică niciun fel de sport sau care mănâncă foarte sărat sunt, de asemenea, predispuse către această afecţiune.

În cazul în care aveţi dureri musculare atunci când păşiţi şi picioarele umflate, este foarte posibil să vă confruntaţi cu dureri arteriale, de fapt. Ar trebui consultat de urgenţă un medic, pentru că aceasta poate fi un prim simptom pentru ateroscleroză.
Puteţi să căpătaţi aceste picioare umflate în urma unor leziuni şi în acest caz, umflarea se va produce brusc. Dacă aveţi anumite afecţiuni medicale, iar umflarea picioarelor este un rezultat al acestora, atunci evoluţia va fi una mai lentă, însă se poate agrava în timp dacă nu este tratată aşa cum trebuie.

Pentru că vă este atât de greu să mergeţi sau să vă manevraţi picioarele umflate, veţi avea parte şi de alte tipuri de disconfort: dificultate la respirare, oboseală extremă, sedentarism din ce în ce mai pronunţat, dureri de cap, lipsa somnului etc.

Ne tratăm naturist sau mergem la medic?

La fel cum aproape orice afecţiune are un tratament care vine din natură, şi picioarele umflate pot fi tratate în acest fel. Pentru că există, însă, forme mai grave, care pot duce la complicaţii serioase, în unele cazuri este bine să vă adresaţi de urgenţă medicului.
Sunt foarte multe plante care, băute sub forma unor infuzii, ajută la ameliorarea picioarelor umflate. Dintre acestea, menţionăm: coada calului, frunzele de mesteacăn, coacăzele negre, mătasea de porumb, ceaiul de tei, ceaiul de soc, codiţe de cireşe şi vişin, ceaiul de albăstrele etc.

Puteţi să faceţi băi şi comprese locale cu ceai de urzică, frunze de nuc sau rădăcini de urzică. Este foarte important să interveniţi cu schimbări şi în stilul de viaţă, abordând un regim alimentar curat şi încercând să duceţi o viaţă echilibrată.

Există o serie de semne care ar trebui să te ducă de urgenţă la medic, în cazul în care le depistezi la tine. Dacă observi că ai schimbări comportamentale bruşte sau resimţi confuzie, letargie, halucinaţii, neclaritate, atunci e posibil ca acestea să fie efecte ale picioarelor umflate. De asemenea, dacă faci febră ridicată şi dacă resimţi dureri în piept sau incapacitatea de a vorbi clar, de a gândi limpede sau de a pronunţa cuvinte. Dacă ai dureri foarte puternice de cap şi tulburări respiratorii sau dacă te confrunţi cu edem al limbii, buzelor, feţei, este neapărat necesar să mergi de urgenţă la medic. E suficient să îţi spun că una dintre cele mai grave situaţii la care te pot duce picioarele umflate netratate este amputarea.

Success Callout

This is a success callout.